revizitand turnuri mai vechi

1. fabrica de oxigen

Multe din fotografiile pe care le-am facut de-a lungul vremii sunt de o calitate deplorabila. Asta porneste si de la faptul ca toate sunt facute cu camere imprumutate de la unul sau de la altul, mereu pe fuga intre doi paznici, sau alergand dupa alte lucruri mai interesante pe care de-abia le vazusem la orizont. Asa ca m-am hotarat sa revizitez unele din turnuri, pe care fie ca le fotografiasem spre seara si nu se vedea nimic, sau pur si simplu nu iesisera de loc asa cum trebuia.




Am inceput cu doua din turnurile din zona industriala Republica. Era inca vara si zilele erau caniculare, asa ca am iesit din casa pe la ora zece, ca se evit amiaza.























2. gara catelu



Am avut mai mult noroc cu turnul de langa fabrica de oxigen decat cu cel de langa gara Catelu. La capatul drumului din imagine am dat de un gard. Nu am mai avut rabdare sa ocolesc un camp intreg si sa intru in curtea in care era turnul, asa cum facusem acum vreun an. M-am multumit cu fotografia asta si am mers mai departe.


3. electrobobinaj


La electrobobinaj a fost usor. Turnul e foarte accesibil si n-a fost greu sa ma sui pe un musuroi de gunoi ca sa il incadrez intr-un plan general.























4. sandu cluceru






















De la turnul asta a inceput totul. E straniu ca nu aveam o poza mai buna cu el, desi era primul care a aparut pe blog si e chiar foarte aproape de blocul in care stau.






















Am vazut multe turnuri, dar asta mi se pare deosebit pentru ca e cel de la care a pornit totul, dar si din cauza unor calitati sa zicem, obiective. E singurul turn de acest tip din Bucuresti (desi mai sunt multe altele unice, ca obiecte, in afara de el). Nici unul dintre turnurile comuniste din oras nu mai are forma aceasta de rezervor, foisorul circular de deasupra rezervorului, sau o scara exterioara similara.






















Iata si pagina din fanzinul Viitor, cu turnul cu pricina. Am mai spus povestea de o mie de ori: dupa ce am facut pagina pentru fanzin am cautat pe google si alte turnuri de apa, am dat de arhiva asociatiei din germania si de acolo mi-a venit ideea sa incerc ceva similar pentru Bucuresti. In textul din fanzin turnul s-ar afla pe soseaua Vergului. De fapt e vorba de strada Sandu Cluceru, care se intersecteaza cu Vergului.




5. apaca






















Apaca e singurul loc in care am avut rabdarea sa scriu o cerere de autorizare pentru a fotografia cele doua turnuri. Am facut asta si datorita faptului ca mi s-a spus ca cel vechi (de altfel singurul functional), va fi daramat in curand. Asta era anul trecut. Am trimis un prieten sa faca poze. Dupa ce mi-a trimis versiunea low res a fotografiilor, a pierdut originalele.






















Mi-a parut rau de pozele lui, in primul rand pentru ca stie ce face. Dar si pentru ca asta insemna ca trebuia s-o iau de la capat cu tot demersul. Pana la urma mi-am luat inima in dinti si am mers acolo fara sa mai cer nici o autorizatie. Am trecut de portar fara nici o problema, pentru ca spatiul industrial are foarte multi proprietari si tot felul de oameni se perinda pe-acolo. Locul e undeva intre chic si dirty, o aglomerare de arhitectura si echipamente industriale de la inceputul secolului XX, de utilaje comuniste, de birouri de design, de depozite de mobila si birouri.






















Turnurile erau amandoua neatinse. M-am fatait prin curte incercand sa-mi pastrez aerul ca stiu ce fac si nu m-a luat nimeni la intrebari.






















De sarbatorile de iarna, pe turnul comunist de ciment fusesera agatate niste furtune luminoase, care mai atarnau si acuma de pilonul de sustinere. Acelasi lucru se intamplase si cu turnul de la Politehnica, impodobit ca un pom de craciun.






















Am mai facut o ultima poza si m-am indreptat catre casa.

contributii online

1. vlad nanca






















Vlad a gasit langa gara din Cluj inca un turn din seria Lehliu, Videle, Sfantu Gheorghe. Spre deosebire de acestea insa, turnul din Cluj are si un mic foisor deasupra acoperisului si ii lipseste randul de geamuri care la celelalte inconjoara partea inferioara a bazinului.


2. alex gurgulescu






















Inca un turn din aceeasi serie tipologica. Mailul in care l-am primit zicea asa: Salut, am dat de situl asta prin urban furniture si am facut si eu o poza la un astfel de turn, in Arpasul de Jos (jud. Sibiu), in aproprierea garii. Turnul era devastat pe interior, se putea urca, nu mai existau usi, insa pe exterior dupa cum se vede, parea foarte bine intretinut.


2. luv shade






















In apropierea garii din Saratel, Bistrita, luv shade a gasit acest turn. Pilonul de sustinere e oarecum similar cu al unui turn din Chitila. Insa decoratia de pe rezervor si proportiile sunt foarte diferite.


3. saitoc dan






















Iata si o imagine a turnului de apa din Sulina. Pentru cei care se plimba pe Dunare pe respectivul canal cu vaporul, turnul e semnul care le arata ca se apropie de statia finala. Lasand turnul deoparte, Sulina chiar e un loc care merita vizitat, fie si numai pentru casele sale frantuzesti parasite, pentru bisericile de toate orientarile care sunt lasate in paragina, pentru farul-muzeu de pe care se poate contempla o frumoasa panorama, sau pentru farul parasit de peste Dunare care isi asteapta exploratorii.

outre ciel?

Towerspotting a iesit in lume anul asta. Pe 6 februarie am facut o prezentare a proiectului meu de documentare la Centrul Ceh, in cadrul intalnirilor Exploring Urban Spaces. Pe 7 iulie, tot impreuna cu Institutul Ceh, am facut un tur ghidat al turnurilor de apa din Bucuresti.






















Si incepand cu 15 septembrie, trei fotografii cu turnuri sunt parte din expozitia Bucharest en dix mots, organizata in timpul manifestarilor legate de francofonie, in Bucuresti, la Galeria Una a Facultatii de Arte.

album cu turnuri















Au trecut aproape trei luni de la targul de DIY. Intre timp am invatat sa fac pdf-uri, asa ca de acum versiunea electronica a albumului cu turnuri de apa din Bucuresti cu care am participat la targ e disponibila aici pe blog.















Dupa cum poate stiti deja, este vorba de un mini-album cu fotografii alb-negru cu 10 turnuri si un articol in engleza. In albumul 21x14 cm mai este inclusa si o harta a turnurilor de apa din orasul Bucuresti. Puteti sa il descarcati de aici.















Am facut albumul folosind imprimanta unei prietene, ghilotina ei de hartie, o folie transparenta de invelit dosare si un capsator. La inceput am avut impresia ca va iesi cu totul altfel decat am vrut (si initial chiar voiam sa il scot la tipografie). In final a iesit mult mai bine decat ma asteptam. Si cu mult mai putine mijloace.